Wat is er leuker om een kort verhaal (minimaal 1000 woorden) te laten schrijven door leerlingen van uw school, gekoppeld aan bijvoorbeeld een thema.
Kinderen kunnen dat. Ze hebben er de energie en fantasie voor, met daarnaast het doorzettingsvermogen dat nodig is om een verhaal te schrijven. Maar om een goed verhaal neer te kunnen zetten is meer nodig. Als schrijfcoach geef ik de leerlingen van groep 5 t/m 8 via een workshop het juiste gereedschap mee om een verhaal van begin tot eind te kunnen schrijven. Vanaf de opening van een verhaal tot personages, het verlangen van de hoofdpersoon en spanning (conflict) in een verhaal tot de plot. Gebruik maken van tegenspelers (schurken, boeven), perspectief en zintuiglijke waarnemingen. In één lesuur krijgen ze met ondersteuning van een Prezi-presentatie informatie van mij. Met leuke opdrachten tijdens deze workshop waarin ze o.a. elkaar nog beter leren kennen en de verkregen informatie eventueel zouden kunnen gebruiken voor hun eigen geschreven verhaal.
De workshop bestaat uit een aantal stappen die de volgende belangrijkste elementen bevatten voor het schrijven van een verhaal:
Wie: Personages: Over wie gaat het, de hoofdpersoon, de eventuele tegenspeler en verder alle andere personages. Waar: Landschap/decor: Waar speelt het verhaal zich af. De omgeving. Wat: Wat gaat er gebeuren in het verhaal, het conflict en hoe eindigt het. (de plot)
U kunt als school zelf een jury samenstellen die het beste verhaal (of meerdere verhalen) beloont met bijvoorbeeld een “gouden griffel”.
Nieuwsgierig geworden? Informatie kunt u opvragen mail info@bw4all.nl of bellen/appen via telefoonnummer: 06 222 00 453
Uurtarief: € 29,40
“Schrijven: Kort Verhaal en Social Media”
Social Media gebruiken we allemaal, maar hoe kan ik mijn boodschap zo optimaal mogelijk overbrengen?
Internet (en natuurlijk: volle batterij) is een eerste levensbehoefte. Jij groeit op met online media en het is ook niet meer dan normaal dat er altijd internet beschikbaar is. Het is net zo vanzelfsprekend als water uit de kraan. Kortom: internet is de eerste levensbehoefte. Een groot deel van jouw vrije tijd breng je dan ook online door.
Jij bent veel online en hebt vaak je smartphone in de handen. Je gebruikt Social Media met name om contact te leggen met anderen, en weet dit razendsnel te doen. De rol van media is sterk veranderd. Waar oudere generaties nog een voorkeur hebben voor papier, ben jij gefocust op communicatie via digitale berichten.
Jij bent veel beter in staat dan de oudere generatie om nieuwe digitale trends en Social Media een plek te geven binnen jouw digitale leefwereld. Elk Social Media - kanaal heeft een eigen doel en functie. Maar jij weet dit ook snel effectief in te zetten voor je eigen doeleinden. Denk aan blog, column, vlog of jouw verhaal: op facebook, Instagram.
Maar, als je schrijft (of tikt😊) ; komt je boodschap wel over zoals dat is bedoeld?
Narratieve elementen In elk verhaal hoort een begin, midden en eind. (Verhaallijn binnen een verhaal) Dit kan je verkleinen naar hoofdstukken, alinea’s, en zelfs zinnen. Als je hier bewust van bent en dit traint dan kan je hier tijdens het schrijven (tikken) rekening mee houden. In deze workshop begin je bij het begin en gaat daarna op weg naar het midden totdat je bij het eind (de plot) komt. Je kiest er later zelf voor of je een kortverhaal, een verhaal voor bijvoorbeeld facebook, blog of column schrijft.